Bezoekerspanel geeft oordeel over schouwburgen

Waarom spreekt de ene schouwburg je meer aan dan de andere? Vaak is het lastig om onder woorden te brengen waar dat precies aan ligt. Het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO Wageningen) heeft een methode ontwikkeld die antwoord geeft op de vraag wat theaterbezoekers prettig vinden, wat hen een goed gevoel geeft, ongeacht de voorstelling die ze bezoeken. Niet alleen feitelijke, technische termen zoals een oordeel over de bereikbaarheid van het theater, het gemak waarmee een kaartje kan worden gekocht, het zitcomfort en de zichtlijnen worden in het onderzoek meegenomen. De emotionele onderlaag (denk bijvoorbeeld aan de termen "warm", "knus", "vriendelijk", "formeel" of "ordelijk") draagt in belangrijke mate bij aan het oordeel van een theaterbezoeker en wordt dan ook meegewogen in het onderzoek.

Theaters die aan het onderzoek meedoen worden beoordeeld door enkele tientallen anonieme bezoekers, die niet tot de vaste cliĆ«ntele van het theater behoren. Voor de deelnemende theaters is het een uitgelezen mogelijkheid om een goed beeld te krijgen van waar ze staan ten opzichte van andere theaters: wat zijn de sterke en kanten van het theater in de ogen van de theaterbezoeker?  

Het onderzoek gaat in december 2012 van start. Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met het Centrum voor Smaakonderzoek CSO (tel. 0317-479634, info(at)smaakonderzoek.nl, www.smaakonderzoek.nl)