Quickscan Onderzoek Cultuurhuis Hellevoetsluis

Buys Culturele Profielen heeft in opdracht van de gemeente Hellevoetsluis een quickscan onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheid om een cultuurhuis te realiseren waarbij zeven Helvoetse culturele instellingen gezamenlijk worden gehuisvest. Doel van het cultuurhuis is het realiseren van een kostenreducerend aanbod en een betere afstemming van het aanbod van de zeven instellingen. In het quickscan onderzoek is vastgesteld in welke mate het Bibliotheekgebouw aan het Woordbouwerplein en Kunstencentrum De Veste aan De Opzoomerlaan voldoen aan het ruimtelijk Programma van Eisen van het cultuurhuis.

status project: gerealiseerd

Doorontwikkeling Vasimfabriek Nijmegen

Het kolossale en en karakteristeke fabrieksgebouw De Vasim in Nijmegen is sinds 2002 in gebruik genomend door De Cultuurspinnerij, een collectief  van kleinschalige culturele ondernemers. Deze stichting en Woningbouwcoörporatie Standvast Wonen hebben het voornemen om het historische pand gefaseerd te ontwikkelen tot een bedrijvencentrum en een marktplaats voor podiumkunsten, toegepaste kunst en multimediale producties. Buys Culturele Profielen heeft op verzoek van Standvast Wonen de exploitatiemogelijkheden doorgerekend.

Status project: niet gerealiseerd

   

Cereolfabriek Utrecht

In de wijk Oog in Al van de gemeente Utrecht wordt de voormalige sojafabriek Cereol herontwikkeld. Het monumentale pand krijgt een bestemming als multifunctioneel wijkgebouw. Het Wilde Westen (centrum voor kunsteducatie en gemeenschapskunst), een dependance van de openbare bibliotheek, een theaterzaal, de Dominicusschool (b.o.), buitenschoolse opvang, een sportzaal en een horecavoorziening worden gehuisvest in het fabriekscomplex. Buys Culturele Profielen heeft geadviseerd over het beheer en de exploitatie.

Status project: gerealiseerd

 

 

De Timmerfabriek Maastricht

De monumentale Timmerfabriek maakt deel uit van het Belvedèregebied, dat de komende jaren een flinke metamorfose zal ondergaan: nieuwe woningen, kantoorruimtes, maar ook een accent op cultuur. Het voormalige fabriekscomplex aan de Boschstraat krijgt een nieuwe bestemming en wordt getransformeerd tot een kunstencentrum. De vaste bewoners worden Theater aan Het Vrijthof (middenzaal), Toneelgroep Maastricht (repetitieruimte), Het Huis van Bourgondië, Filmhuis Lumière en Muziekproductiehuis Intro-Situ. Het complex krijgt de beschikking over imposante expositieruimten en geoutilleerde horecavoorzieningen.

Buys Culturele Profielen heeft geadviseerd over het beheer en de exploitatie van De Timmerfabriek.

Status project: realisatiesfase 

Cultuurcluster Homburgcampus Cuijk

Het terrein van de voormalige Homburgfabriek, naast het station in Cuijk, wordt herontwikkeld. De gemeente Cuijk en partners als ROC de Leijgraaf, OMO/het Merletcollege en Schouwburg Cuijk werken gezamenlijk aan plannen voor de ontwikkeling van de Homburg Campus. Het idee achter deze campus is een samenwerking tussen scholen, bedrijven en culturele instellingen: Leerlingen kunnen zowel lessen volgen als werkervaring opdoen en de verschillende bedrijven en instellingen kunnen van elkaar profiteren. Als de plannen doorgaan zal het Cultuurcluster op de Homburg Campus worden opgebouwd uit een theater (Schouwburg Cuijk), een kunsteducatief centrum (De Meander) en een bibliotheek (Biblioplus).

Buys Culturele Profielen heeft een onderzoek uitgevoerd naar de synergiemogelijkheden (fysiek, organisatorisch en inhoudelijk).

Status project: niet uitgevoerd

 

 

Cultuureiland ECI Roermond

ECI complex Roermond

Roermond investeert in de ontwikkeling van het ECI-complex waarin culturele disciplines samenkomen. Cultuureiland ECI krijgt een meer dan stedelijke en regionale functie. Het college heeft voor ogen dat het gezamenlijk programma, de diversiteit in het aanbod en de uitstraling van het industrieel erfgoed zullen zorgen voor een “cultuurfabriek” van formaat.

De beoogde betrokken partijen zijn: het Centrum voor de Kunsten Roermond (inclusief het CK-theater), Filmhuis Roermond, Het Katoenen Dorp, Bonnefantenmuseum met collectie Limburg/Stedelijk Museum Roermond, Stichting Moordzaken/platte zaal en horeca.

Buys Culturele Profieen heeft geadviseerd over het beheer van Cultuureiland ECI.

Status project: gerealiseerd

 

  

De DRUfabriek Ulft

Het voormalige industriecomplex De Gietelinck in Ulft is in hoog tempo herontwikkeld. Eén van de onderdelen van herbestemming was het monumentale portierscomplex, waarin cultuurcluster De DRUfabriek sinds 2009 is gevestigd.  De Drufabriek beschikt over een vlakke vloertheater, een popzaal, conferentie-en vergaderzalen, en biedt een onderkomen aan diverse culturele organisaties, waaronder Bibliotheek de Achterhoekse Poort, Galerie bij de Boeken, Muziekschool Oost Gelderland en vele amateurgezelschappen.   

Buys Culturele Profielen heeft geadviseerd over het beheer en de exploitatie van de DRUfabriek.

Status project: gerealiseerd